Key Visual Ichthus Landelijk

Carlijn over Ichthus Dronten: “Je Ichthustijd blijft je bij voor de rest van je leven.”

  • Aug 25, 2022 16:33
  • Jessie Berns (PR-Coördinator Ichthus Landelijk)

Jouw studentenvereniging vinden kan best een opgave zijn, vooral als je nog niet bent begonnen aan je studie, of nog niet op kamers woont. Zelfs binnen Ichthus zijn er veel verschillende verengingen, die soms allemaal net een beetje anders zijn. Daarom interviewen we Ichthianen over hun kennismaking met hun vereniging, waarom ze lid zijn geworden en wat hun vereniging speciaal maakt. Carlijn (21) zit bij Ichthus Dronten en heeft er al wat jaartjes opzitten. Ze vervulde zelfs in coronatijd de functie van Quaestor (of penningmeester in normaal Nederlands). Nu zit haar tijd bij Ichthus er bijna op en blikt ze terug op haar studententijd.

Als je in Dronten lid wil worden van een studentenvereniging, heb je keus! Dus toen Carlijn ging studeren, ging ze op zoek naar een studentenvereniging die bij haar zou passen. Ze meldde zich aan voor de introductieweek bij USRA, de vereniging die verbonden is aan de Aeres Hogeschool, maar werd door vrienden ook meegetrokken naar een barbecue bij Ichthus Dronten. Diezelfde avond vulde ze het lidmaatschapsformulier in. Carlijn realiseerde zich dat ze het belangrijk vond om tijdens haar studententijd bezig te blijven met haar geloof, want ze merkte al dat het snel verwaterde omdat ze op kamers zat. Die verdieping vond ze bij Ichthus. Maar wat echt de doorslag gaf, was de gezelligheid: “Toen ik zag hoe gezellig het was, en hoe hecht de groep was, dacht ik: hier wil ik bij horen,” vertelt Carlijn.

Ichthus Dronten wordt soms gezien als de vreemde eend in de bijt, tussen al die prominente en studentikoze verenigingen. “Ichthus Dronten is eigenlijk een hele losse vereniging, want er zijn eigenlijk geen verplichtingen: je mag doen en laten wat je wil en er zijn vrij weinig regeltjes waar je je aan moet houden. We zijn veel praktischer dan sommige andere verenigingen.” Gelukkig leer je die verenigingen ook kennen, bijvoorbeeld via het Synergetisch Introductieweekend, dat georganiseerd wordt samen met Ichthus Breda, Ichthus ’s-Hertogenbosch en Ichthus Arnhem, of door activiteiten van Ichthus Landelijk. Waar Ichthus Dronten dan wel weer veel op andere Ichthusverenigingen lijkt, is dat het een hechte groep mensen is, waardoor je vrienden voor het leven maakt. Carlijn: “Het contact met mensen die ik nu minder spreek, omdat ze bijvoorbeeld al weg zijn bij Ichthus, blijft altijd gezellig. Deze tijd en mensen blijven je bij voor de rest van je leven.” Het maken van vrienden gaat zoveel makkelijker, omdat je vooraf al van elkaar weet dat je ongeveer dezelfde normen en waarden hebt. Binnen elke Ichthusvereniging zijn de verschillende geloofsstromingen erg divers en dat is soms goed te merken, maar hierdoor krijg je vaak ook leuke en juist diepgaandere discussies. Als iemand die echt veel over de Bijbel kan vertellen, dus je kunt dan soms goed met mensen in discussie gaan, of juist mensen bijleren. Je kunt binnen Ichthus een Bijbelstudie heel praktisch over het dagelijks leven maken, maar ook juist heel feitelijk over wat er in de Bijbel staat. Die diversiteit is heel erg waardevol bij Ichthus.

Net toen het coronavirus in Nederland kwam, werd Carlijn gevraagd of ze Quaestor wilden worden van Ichthus Dronten. Daardoor was het bestuursjaar een uitdaging die ze graag aan wilde gaan, hoewel het achteraf een zwaar jaar is geweest. Je leert als penningmeester goed omgaan met financiën, maar Carlijn leerde ook meer voor zichzelf op te komen. “Alle onverwachte situaties die tijdens zo’n jaar op je af komen, leren je op verschillende manieren te reageren die ik soms niet wist dat ik die in mij had. Ik ben er heel volwassen door geworden.”

Nu haar tijd bij Ichthus Dronten bijna op zijn einde loopt, gaat Carlijn vooral de gezelligheid van de Ichthus Dronten wereld missen. “Het omringt zijn met christelijke mensen met wie je gezellig biertjes kunt drinken en kunt doen alsof er niets aan de hand is, vind ik wel moeilijk om los te laten.” Maar ze heeft ook veel Ichthianen kunnen helpen met hun geloofsvragen door de Bijbelstudies. “Die zou ik in mijn eerste jaar het meest gemist hebben, maar nu ben ik zelf gegroeid in mijn geloof door Ichthus dat ik andere mensen daarmee kan helpen.” Mocht je twijfelen of je lid wil worden bij een christelijke studentenvereniging, volgens Carlijn is het 100% waard: “Ik heb mezelf beter leren kennen en veel mogen leren van mijn medeverenigingsgenoten die ik nu met trots vrienden mag noemen.”

Wil je meer weten over Ichthus Dronten of een andere vereniging bij jouw in de buurt? Kijk op www.ichthus.nl!

Terug naar overzicht